Od pewnego czasu na listę najbardziej popularnych produktów trafił olej kokosowy. Chociaż jego właściwości znane są nam już dawna. To dopiero kilka lat temu zdecydowaliśmy się przetestować go na własnej skórze. Jakie dokładnie ma właściwości olej koksowy, do czego możemy go stosować oraz jak wybrać ten wysokiej jakości spośród tylu marek dostępnych na rynku?
Olej kokosowy do smażenia
Jego największym plusem jest to, że mimo pochodzenia nie powoduje on zmiany smaku, czy zapachu potraw smażonych na nim. Warto również wiedzieć, że jest on bogaty w wiele witamin i innych składników odżywczych. A co najważniejsze ma on wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu podczas smażenia, nawet w wysokich temperaturach nie wydziela on tak dużo szkodliwych substancji. Wiele osób, które używają oleju kokosowego do smażenia uważa, że potrawy wchłaniają znacznie mniej tłuszczu.
Stosowany w kosmetyce
Niemal każda kobieta zdaje sobie sprawę, że trudno jest znaleźć wysokiej jakości produkt odżywczy, który nie pochłonie masy pieniędzy, ale będzie miał dobre działanie. Taki właśnie jest olej kokosowy, który przez kobiety jest używany jako kosmetyk pielęgnacyjny. Najczęściej używany jest on jako maseczka na włosy, ponieważ świetnie nawilża i odżywia. Jest więc doskonały na poprawienie stanu zdrowia i wygląd włosów na przykład po takich zabiegach jak farbowanie. Może sprawdzić się jako balsam na usta. Mimo tego, że jest to olej nie jest wcale tak tłusty, ale ma działanie nawilżające i łagodzące, więc przyda się zimną kiedy to usta mają tendencje do pierzchnięcia. Może również służyć jako balsam na całe ciało. Wiele kobiet uważa, że olej kokosowy jest skuteczny w walce z cellulitem, a to dzięki temu, że jest tak silnie nawilżający, a jednocześnie odżywia skórę. To sprawia, że skóra staje się napięta, elastyczna i wilgotna. A dzięki temu, że jest tłusty sprawdzi się jako mleczko do demakijażu. Skutecznie usunie makijaż ze skóry i przygotuje ją na kolejne kroki pielęgnacyjne.
Olej kokosowy na ukąszenia
Dzięki temu, że zawiera on kwas laurowy ma on działanie antybakteryjne oraz łagodzące. Tak więc sprawdzi się jako maść na ukąszenia. Skutecznie zmniejszy obrzęk, złagodzi świąd i uczucie pieczenia, czy bólu.
Jak wybrać dobrej jakości olej kokosowy?
Na półkach można znaleźć wiele rodzajów oleju koksowego. Jedne są dobrej jakości inne zamiast być zdrowe są jedynie słabymi i niezdrowymi podróbkami oleju kokosowego. To o czym musimy pamiętać, to jak powinien wyglądać produkt dobrej jakości. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na jego kolor. Jeśli jest śnieżnobiały to znak, że jest dobrej jakości. Nie należy wybierać oleju o kolorze beżowym lub kremowym. Na etykietach wysokiej jakości produktach powinna znaleźć się etykieta produkty wybranego produktu BIO. Warto również sprawdzić, czy olej ma jednolitą konsystencje, czy widoczne są jego małe drobinki. To w tym drugim przypadku mamy do czynienia z wysokiej jakości olejem kokosowym.
Literatura
1. Kokosowa kuchnia – Camilla Saulsbury
2. Cud oleju kokosowego – Bruce Fife
3. Tylko Olej Kokosowy, Jessica Oldfield