Czas ciąży jest dla każdej kobiety niezwykły. Jednak jest to również okres w jej życiu, kiedy organizm i ciało potrzebuje odpowiedniego traktowania. Jest wiele czynników, które mają ogromny wpływ na proces ciąży i rozwój zarodka. Jednym z ich jest dieta. Jak powinna wyglądać dieta dla kobiet w ciąży? Czego unikać, a co należy wprowadzić do swojej diety, kiedy spodziewamy się dziecka?
Pamiętaj o zdrowym odżywianiu
Dieta w ciąży nie wymaga rezygnowania ze słodyczy i fast foodów. Jednak zaleca się ograniczyć ilość spożywanych produktów tego typu, do minimum. Mają one bowiem negatywny wpływ na nasze zdrowie i w nadmiarze mogą zaszkodzić kobietą w ciąży. Warto również pamiętać, że takie jedzenie może powodować u nas problemy z trawieniem, które wywołują bóle brzucha i inne dolegliwości, które w ciąży i tak są zaostrzone. Tak więc podczas ciąży powinno się unikać spożywania tłustych i niezdrowych dań. Zamiast tego wprowadzić do swojej diety dużo owoców i warzyw, które mają w sobie witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu kobiety w ciąży. Warto spożywać takie składniki jak:
- Szpinak, który ma w sobie wiele kwasu foliowego, który jest niezbędny w pierwszym trymestrze ciąży.
- Sok marchewkowy i pomarańczowy, które mają pozytywne działanie na rozwój zarodka.
- Woda z cytryną, która oczyszcza nas organizm, z toksyn. Może okazać się pomocna przy porannych mdłościach. Wypita zaraz po przebudzeniu sprawi, że pozbędziemy się nudności.
- Jajka i nabiał – już od pierwszych dni ciąży musimy zadbać o prawidłowy rozwój zarodka. Jest to szczególe ważne w pierwszych trzech miesiącach ciąży, kiedy to zarodek rozwija się najszybciej. W jajkach znajdziemy witaminę D, która ochroni zarodka przed wadami, genetycznymi, a wapń obecny w produktach mlecznych zadba o prawidłowy rozwój kości.
Suplementy – o tym nie możesz zapomnieć w ciąży
Mimo że suplementy nie zawsze są dobrym rozwiązaniem, to podczas ciąży są niezbędne. Mają one w sobie składniki, które trudno jest dostarczyć do naszego organizmu, a są one niezbędne dla kobiet w ciąży. Już trzy miesiące przed próbami zajścia w ciążę, należy spożywać kwas foliowy. Powinien on być zażywany aż do skończenia się pierwszego trymestru. Jednak wielu lekarzy decyduje się na suplementację kwasu foliowego przez cały okres trwania ciąży. Niezwykle ważna jest również witamina D, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu rozrodczego. W czasie ciąży dba on o prawidłowy rozwój zarodka. Nie możemy zapomnieć o kwasie tłuszczowym DHA i omega 3, których również nie powinno zabraknąć w diecie kobiety w ciąży. Wszystkie te składniki mają za zadanie wspierać organizm kobiety w czasie ciąży i przygotować ją na poród oraz rolę marki. Zapewniają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu przyszłej matki i rozwój dziecka. Dlatego suplementacja odpowiednimi składnikami w czasie ciąży jest niezbędna. W aptekach możemy znaleźć wiele suplementów stworzonych z myślą o kobietach w ciąży. Mają one odpowiednie dawki wszystkich niezbędnych składników.